Sayfa Başına Dön
reklam alanı

KOBANİ DÜŞMELİ Mİ ?

 IŞİD, Kobani'yi almak için üst üste operasyonlar düzenliyor, kentteki PYD güçleri günden güne zayıflasalarda direniyorlar. Kent 45  gündür ablukadadır.Türkiye sınırındaki Kobani stratejik önemde. Rojava’nın Kobani kentini işgal etmek için saldıran IŞİD örgütüyle YPG savaşçıları arasındaki çatışmalar yer yer devam ediyor. Kobani'deki çatışma bölgenin geleceğini belirleyecek. Londra da merkezi olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi,  IŞİD ile Kürt  güçleri arasında Eylül ayında başlayan çatışmalarda 850'den fazla kişinin öldüğünü söyledi. Gözlemevi'nin verilerine  göre, 16 Eylül'den bu zamana kadar 511 İŞİD’li ölürken, 341 Kürt savaşçısı şehit düştü. Kobaninin varlığı neden bu kadar önemlidir ?

İŞİD için Kobani 'nin önemi nedir? 


IŞİD, Tel Abyad, Carablus  ve Rakka'yı kontrol altında tutuyor. Bu üçgende ortada Kobani var. IŞİD Kobani'yi de alırsa, bölgeler arasında kesintisiz bir iletişim  kuracak. Bu bölgeler arasındaki  lojistik de kolaylaşacak.

Kobani'nin Suriye Kürtleri için önemi nedir? 

PYD'nin Ocak ayında ilan ettiği üç kanton yönetimin coğrafi olarak toprak bütünlüğü yok ve ortada duran alan Kobani. Kobani'nin yaklaşık 200 kilometre batısında Afrin, doğusundaysa Cezire kantonu var. Bu üç kanton arasında da Arap nüfus ağırlıklı bölgeler var ve bu bölgeler IŞİD'in kontrolu altındadır. Kobani düşerse, diğer PYD kantonları iktidadi şartlarıda göz önünde bulunduracak olursak  zayıflayacaklardır. IŞİD de  egemenlik sahası çok geniş bir alana yayılacaktır.
http://adkumikli81.blogspot.com.tr/
Kobani


Türkiye için  Kobani 'nin ne kadar önemlidir?

Kobani'nin karşısında ( ŞanlıUrfa )Suruç ilçesi var ve iki yerleşim arasında da Mürşitpınar Sınır Kapısı bulunuyor. Kobani, IŞİD'in eline geçerse, Türkiye-Suriye arasındaki bir sınır kapısı daha IŞİD'in kotrolu altına geçecek. IŞİD şu anda ( Şanlıurfa )Akçakale-Tel Abyad Sınır Kapısı'nı, ( Gaziantep )Karkamış kapısını ve ( Kilis ) Çobanbey-El Rai kapısını elinde tutuyor. Türkiye de askeri şartları ve güvenlik önlemlerini gerekçesiyle bu kapıları kapalı tutuyor.

KOBANİ 'nin nüfusu kaçtır? 


http://adkumikli81.blogspot.com.tr/
kobani tabela
Kesin bir rakam olmamakla birlikte Suriye iç savaşından önce 200 bin civarında olan ve ağırlıklı olarak Kürtlerin oluşturduğu nüfus, savaştan sonra gelen göçlerle arttı ve Uuslararası  kaynaklarına göre  700.000'e yaklaştı. Özellikle Halep, Şam ve Humus'un Kürt mahallelerinden Kobani'ye göç edenler oldu. Şehirde savaştan kaçan Gayr-i müslim ,Türkmen ve Araplar da var.

KOBANİ ' nin İŞİD saldırısından önceki durumu nasıldı?

2014 yılının Ocak ayında PYD 'nin özerklik ilan ettiği Kobani 'nin etrafında IŞİD ve diğer  Suriyeli muhalif gruplar mevcuttu.Yaklaşık 4 yıldır iç savaş ile boğuşan Suriye'de, Uluslararası Örgütler tarafından bu savaş ortamında en güvenli bölgeler olarak gösteriliyor.Türkiye sınırı ise, özerklik ilanından beri kapalıdır. Kobani'den  Türkiye'ye gelen bir PYD Temsilcileri , gıdaların bitmek üzere olduğunu ve  sınırın askeri yardımlara ( Peşmerge ve Ağır silahlara )açılmasını istemişti. Ancak Türkiye'nin PYD'yi muhatap almak için 2 şartı bulunuyor. PYD'nin Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler'e (SMDK) katılması, Türkiye'nin güvenliğini tehdit edecek faaliyetler içinde olmaması ve özerlik ilanı gibi emrivaki oluşumlardan kaçınması istemişdir.

Benzer Konular

0 yorum: